TIP:
Tegen haaruitval bij mannen

haaruitval bij mannen

O.a. hier te bestellen

Advertenties

Haaruitval bij mannen

Haarverlies bij mannen treed meestal op een kenmerkende manier op. Het haar wordt langzaam dunner en er verschijnt een eerste kale plek op de hoofdkruin of bij de slapen. Bij sommige mannen begint dit proces al eind 20 of begin 30. Bij anderen begint dit proces later. Sommige mannen lijken er helemaal geen last van te hebben en hebben bij 70 jaar nog een dikke haarbos.

Voor mannen is haaruitval vaak veel minder emotioneel dan bij vrouwen. Dit komt voornamelijk omdat vrijwel elke man er vroeg of laat mee te maken krijgt. Sterker nog: de laatste jaren wordt een gladgeschoren hoofd meer en meer gezien als modieus en aantrekkelijk. Toch is haaruitval niet altijd gewenst. Het kan, afhankelijk van de situatie, erg ongemakkelijk zijn. Gelukkig zijn er genoeg manieren om iets te doen aan haaruitval.

Oorzaken en risicofactoren

Haaruitval bij mannen is voor een groot deel erfelijk bepaald. Voor dat deel is het namelijk gevoeligheid voor dihydrotestosteron en 5-alpha-reductase. Deze enzymen zetten het (mannelijk) hormoon testosteron om in DHT. Dit is ook de reden dat mannen vaak last hebben van dit typische haaruitvalpatroon (op de kruin en bij de slapen). Vrouwen hebben veel minder testosteron in het lichaam.

Andere oorzaken van haaruitval bij mannen kunnen zijn:
- Bloedarmoede door ijzertekort
- Minder actieve schildklier
- Hoofdhuid infectie
- Medicijnen
- Spanning

Stoppen van haaruitval bij mannen

Als de factor erfelijkheid niet of minder meespeelt, is het goed mogelijk om de haaruitval te stoppen. Als de haaruitval bijvoorbeeld wordt veroorzaakt door medicijngebruik, kan dit gestopt worden door geen of andere medicijnen in te nemen.

Daarnaast zijn er veel andere behandelingen die via internet en via behandelcentra worden aangeboden. Deze kunnen effectief zijn. Zeker minder ernstige vormen van haaruitval kunnen prima behandeld worden met goede hulpmiddelen. Als de haaruitval ernstiger is en u maakt zich zorgen, is het altijd goed om een arts te raadplegen.

Kijk voor meer informatie over haaruitval op deze pagina.