TIP:
Tegen haaruitval bij vrouwen

haaruitval bij vrouwen

O.a. hier te bestellen

Advertenties

Haaruitval bij vrouwen

Ten onrechte wordt vaan gedacht dat haaruitval alleen of bijna alleen bij mannen voorkomt. Ook vrouwen kunnen te maken krijgen met haaruitval. In de VS betreft 40% van de haaruitval gevallen een vrouw. De gevolgen van haaruitval zijn bij de vrouw vaak groter dan bij een man. Zeker op het gebied van zelfbeeld.

Haaruitval bij vrouwen kan veel verschillende oorzaken hebben. Haaruitval bij vrouwen kan worden gesplitst in tijdelijke haaruitval of langdurig tot permanente haaruitval. Tijdelijk haarverlies kan makkelijk opgelost worden door de oorzaak vast te stellen, (vaak in overleg met de dokter) en deze te behandelen. Vaak is haaruitval namelijk een symptoom en heeft het een onderliggende reden. Dat kan variŽren van relatief onschuldige oorzaken (hormonale veranderingen, stress, medicijngebruik) tot meer ernstige oorzaken (ziekte of een andere aandoening). Zodra deze oorzaak aangepakt wordt of stopt, zal het haar vaak weer aangroeien.

Wat de oorzaak ook is, haaruitval is bij vrouwen een bron van zorg en komt vaak als onaangename verrassing. Wat doet u als u ontdekt dat een bovengemiddelde hoeveelheid haar uitvalt? Wanneer de oorzaak niet bekend is, dient u contact op te nemen met uw arts. Deze moet in staat zijn de oorzaak aan te wijzen en te behandelen. Eventueel verwijst uw dokter u door naar de dermatoloog.

Oorzaken haaruitval bij vrouwen

Algemene oorzaken van haaruitval kunt u hier lezen. Hieronder treft u de oorzaken van haaruitval aan die specifiek betrekking hebben op vrouwen.

Hormonen

Onevenwichtigheden in de hormonen kan haarverlies veroorzaken. Het hormoonspiegel bij vrouwen daalt bijvoorbeeld sterk als de menopauze nadert. Daardoor kan haarverlies optreden. Daarnaast kunnen de anticonceptiepil, zwangerschap of operaties aan de baarmoeder/eierstokken leiden tot onevenwichtigheden in de vrouwelijke hormonen en zo bijdragen aan haaruitval.

Haaruitval door zwangerschap

Zwangerschap kan bij vrouwen haaruitval veroorzaken. Dit heeft alles te maken met de hormonen. Tijdens de zwangerschap maakt het lichaam grote hoeveelheden hormonen aan. Daardoor kunnen plukjes haar uitvallen. Dit gebeurt niet bij elke vrouw. Sommige vrouwen zullen op geen enkele manier iets merken van haaruitval. Als u wel haaruitval merkt, is dat nog geen reden tot zorg. Haaruitval kan tot 3 maanden na de zwangerschap en bevalling duren. Vervolgens kan het nog 3 maanden duren voor het haar weer begint aan te groeien.

Haaruitval door de anticonceptiepil

Voor veel vrouwen wordt de anticonceptiepil voorgeschreven. Minder bekend is echter dat dit voor vrouwen een oorzaak kan zijn van haaruitval. Dit wordt veroorzaakt doordat veel anticonceptiepillen progestageen bevat met weinig androgene eigenschappen. Als u vermoed dat uw haaruitval hierdoor veroorzaakt wordt is het verstandig anticonceptie te gebruiken met weinig androgene eigenschappen.

Erfelijke haaruitval (alopecia androgenetica)

Dit is een vorm van haaruitval die bij vrijwel iedereen voorkomt. Het haar wordt in de loop van vele jaren langzaam dunner. Op een gegeven moment wordt de hoofdhuid zichtbaar. Hoewel dit bij iederen in meer of mindere mate voorkomt, is het vooral erfelijk bepaald. Circa 5% van de vrouwen krijgt hier voor het 30e levensjaar last van.

Daarnaast kunnen er ook algemene oorzaken zijn van haaruitval: een operatie, tekorten aan essentiŽle voedingsmiddelen, gebruikt van bepaalde medicijnen en ziekenhuisbehandelingen. Hierover kunt u meer lezen op deze pagina.

Oplossingen voor haaruitval bij vrouwen

Gezien de uiteenlopende mogelijke oorzaken van haaruitval bij vrouwen is het niet altijd makkelijk om haaruitval te voorkomen. Gelukkig zijn voor vrijwel alle vormen van haaruitval oplossingen. Deze variŽren van relatief eenvoudige oplossingen als lotions en crŤmes tot meer ingrijpende oplossingen als chirurgische ingrepen. Hieronder een opsomming van mogelijkheden.

Lotions en crŤmes

Voor de lichtere vormen van haaruitval bij vrouwen kan een lotion of creme een goede oplossing bieden. Zeker bij haaruitval die het gevolg is van ouder worden, of die een erfelijke oorzaak heeft. De creme of lotion wordt rechtstreeks op de hoofdhuid aangebracht. De werking van de verschillende producten kan verschillend zijn, dus lees voor gebruik altijd goed de productinformatie.

Veranderingen in medicatie

Als medicatie de oorzaak is van haaruitval, kan het wijzigen of stoppen met innemen ervoor zorgen dat de haaruitval stopt.

Chirurgie

Er zijn een aantal chirurgische technieken die haar kunnen helpen herstellen bij haaruitval. Dit is met name het geval als het haar op een aantal plekken is uitgevallen. Wanneer het haar over de hele hoofdhuid uitvalt bied een chirurgische ingreep minder soelaas. Eťn van de meest voorkomende ingrepen is de haartransplantatie.

Pruik

Bij ernstige haaruitval kan de pruik een goede oplossing zijn. Vooral bij kankerpatiŽnten die tijdens de behandeling last hebben van zeer sterke haaruitval is dit een goede optie. Een pruik kan zowel een volledige hoofdbedekking zijn als ook een gedeelte van het haar bedekken. (bijvoorbeeld bij een aantal kale plekken)