TIP:
Tegen haaruitval bij vrouwen

haaruitval bij vrouwen

O.a. hier te bestellen

Advertenties

Haartransplantatie

Haartransplantatie is een chirurgische ingreep tegen haaruitval. Deze methode houdt in dat individuele haarfollikels geplaatst worden op kale of kalende delen van de hoofdhuid. Vaak worden hiervoor haarfollikels gebruikt uit de meer behaarde delen van de hoofdhuid. Haartransplantatie is met name zeer geschikt bij mannen. Mannen hebben veel meer dan vrouwen last van plaatselijke haaruitval. Denk aan kale plekken op de hoofdkruin of bij de slapen. Van haartransplantatie wordt ook wel gebruik gemaakt bij het herstellen van wimpers, wenkbrouwen, baardhaar, borsthaar of schaamhaar. Grofweg zijn er twee manieren van haartransplantatie:
- Een strook van de hoofdhuid wordt verwijderd onder plaatselijke verdoving. Vervolgend wordt de wond gehecht en de haarstrook getransplanteerd op het kale of dunbehaarde gebied op het hoofd. Deze methode laat een litteken na in het 'donorgebied', maar dat herstelt na verloop van tijd zodat er nieuw haar kan groeien.
- Individuele follikels worden onder plaatselijke verdoving verwijderd. Elk follikel wordt op een plaats met weinig tot geen haar getransplanteerd. Omdat enkel individuele follikels worden verwijderd, blijft vrijwel geen litteken achter. Herstel is vaak al binnen 7 dagen.

Procedure haartransplantatie

Haartransplantatie kent geen standaard chirurgische procedure. Toch zijn er een aantal stappen die standaard gezet worden bij het komen tot een haartransplantatie.

Bij een eerste consult analyseert de chirurg de hoofdhuid van de patiënt, worden de wensen en verwachtingen besproken en krijgt de klant advies over de beste aanpak (één sessie of meerdere sessies) en de verwachte uitkomst. De chirurg kan aangeven dat enkele dagen voor de operatie geen geneesmiddelen, alcohol en sigaretten gebruikt mogen worden.

De haartransplantatie wordt vaak uitgevoerd op poliklinische basis met een plaatselijke verdoving. De operatie duurt circa 6 uur. De hoofdhuid wordt gewassen en met een antibacterieel middel behandeld.

Bij de operatie haalt de chirurg een smalle strook van de huid weg op de achterste hoofdhuid. Dat is normaalgesproken het gedeelte waar de haargroei erg dicht is. Terwijl de wond gesloten wordt, ontleden assistenten de strook haar. Deze wordt schoongemaakt en overmatig vetweefsel/vezels worden verwijderd.

De chirurg maakt vervolgens gebruik van zeer kleine naalden om de plaatsen te markeren en te bewerken waar het haar geïmplanteerd moet worden. Vooraf is hiervoor de dichtheid en het patroon bepaald. Vervolgens word het haar geïmplanteerd.

Na de haartransplantatie

Na de chirurgische ingreep moet de geopereerde hoofdhuid worden beschermd tegen de zon en het wassen. Na circa 2 dagen wordt gestart met het wassen van het haar met speciale shampoo. Dit is belangrijk om korsten te voorkomen rond de haarschacht. Vorming van korsten verhoogt het risico op het verliezen van de getransplanteerde haarzakjes.

Gedurende de eerste tien dagen zullen veel van de getransplanteerde haren afvallen. Dit is een bijna onvermijdelijk gevolg van de 'verhuizing'. Na twee tot drie maanden zullen nieuwe haren beginnen te groeien in de follikels. In de maanden daarna zal het haar ook weer dikker gaan groeien. Er zijn overigens medicijnen beschikbaar om het haarverlies na de operatie te vertragen.

Bijwerkingen

Het haarverlies na de operatie (ook wel 'shock verlies' genoemd) is één van de meest voorkomende bijwerkingen van een haartransplantatie. Vrijwel altijd is die tijdelijk. Andere bijwerkingen zijn zwellingen van gebieden op de hoofdhuid en het voorhoofd. Als dit onaangenaam wordt, kan medicatie dit ongemak verminderen. Daarnaast kan de hoofdhuid jeuken op de geopereerde plaatsen. Een vochtinbrengende creme of massage shampoo kan daarin verlichting brengen.